Obsah

Budete hledat pronájem bytu ve Zlíně? Nemáte však žádnou představu o tom, co vás asi tak čeká? Nevadí. Hned se na to podíváme. 

Jisté je, že sehnat solidní bydlení, je v České republice stále složitější. Ceny nemovitostí jsou velmi vysoké a činže zvolna ale setrvale rostou. Průměrná cena nového bytu je dokonce na historickém maximu, a stále více našich spoluobčanů se proto smiřuje buď s koupí starší nemovitosti nebo i s celoživotním pronájmem. Obzvláště patrné je to ve větších městech, Zlín nevyjímaje. 

Jak při hledání nájemního bytu postupovat? Na co byste se měli připravit?

Za pronájem bytu ve Zlíně si připlatíte

Řekli jsme, že nájmy jdou nahoru. Někde i poměrně citelným způsobem. Činžovní bydlení zdražuje především ve větších městech, kde jsou lepší pracovní příležitosti a mnohdy i celkově příznivější podmínky k životu. Hledání cenově dostupného pronájmu je proto poměrně složité.

Právě Zlín rozhodně patří k městům, kde si ve srovnání s loňskem za pronájem bytu opět připlatíte. Poptávka je na vzestupu, ovšem vhodných nemovitostí příliš nepřibývá. Spíše naopak. Ačkoli se Zlín nemůže v mnoha ohledech rovnat například Brnu, je velmi vyhledávanou destinací. Nabízí příjemné životní podmínky, což nové obyvatele jednoduše přitahuje.

Garsonka za 7, dva pokoje za 11 tisíc

Činže ve Zlíně startují přibližně na částce 7 tisíc Kč. Tolik zde obvykle zaplatíte za garsonku. Dvoupokojový byt vás už ovšem vyjde nejméně na 11 000 Kč. Ceny za nejprostornější, případně nejkvalitnější bydlení, pak často atakují hranici dvaceti tisíc. Jak jsme ale řekli, nabídka bytů je poměrně omezená, což znamená, že je třeba být připraven na konkurenci a pokud se objeví něco zajímavého, pak velmi rychle jednat. 

Kde hledat?

Když poptáváte činžovní byt, je důležité vědět, jak postupovat. Kde dává hledání pronájmu největší smysl. Ideální volbou bývají velké realitní portály, kde je nabídka realit ve zlínském kraji zpravidla nejširší. Nestačí vám to? Existují i jiné cesty. Zkuste požádat o městský byt. V některých městech je obecní bydlení nabízeno třeba i formou aukce. Možná vám to vyjde. Můžete si také podat inzerát nebo oslovit své známé na sociálních sítích. Někdy se to vyplatí.

Jak na to? Získejte důvěru majitele!

Abyste zvýšili své šance na pronájem bytu, který se vám zalíbil, měli byste se pokusit získat si jeho majitele.  Důvěryhodnost a serióznost nájemníka je totiž pro každého vlastníka nemovitosti obvykle prvořadá. Existuje přitom hned několik způsobů, jak si jeho důvěru získat:

Mít po ruce veškeré potřebné dokumenty a být ochoten je okamžitě ukázat majiteli, to je jistě také záležitost, která vaše šance zvýší. Buďte rovněž připraveni projevit zájem a ochotu spolupracovat s majitelem na péči o nabízený byt a na jeho drobné údržbě.

Co musí obsahovat nájemní smlouva

Vztah mezi vlastníkem bytu a jeho nájemníkem upravuje občanský zákoník. Klíčovým dokumentem, který chrání jak pronajímatele, tak nájemníka, je přitom nájemní smlouva. Jak také jinak? Je proto velmi důležité, aby byla tato listina pečlivě sepsána a aby obsahovala všechny nezbytné náležitosti. Některé body, které v ní rozhodně nemohou chybět, máte zde:

Čím detailnější smlouva, tím lépe. Předem dohodnutá pravidla a podmínky mohou předejít mnoha nedorozuměním a konfliktům, které by snad v budoucnu mohly nastat. Je také dobré si smlouvu pečlivě přečíst a případně se poradit s právníkem, pokud máte o její podobě jakékoliv pochybnosti.

Má “Baťovo” město nějaké výhody?

Jak jsme řekli hned úvodem, život ve Zlíně je v celé řadě ohledů docela příjemný. A rostoucí poptávka po bytech, včetně těch nájemních, je toho zřejmě dobrým důkazem. Město, které je neodmyslitelně spjato se jménem podnikatele Tomáše Bati, nabízí svým obyvatelům zajímavé podmínky. Solidní infrastruktura, sociální vybavenost, příležitosti ke sportovnímu i kulturnímu vyžití. To jsou jen některé z nich. A další přednosti?

Díky tomu se Zlín stává stále atraktivnějším místem pro život. A platí to jak pro místní, tak pro nově příchozí.

Chystáte se na prohlídku bytu?

Příprava na prohlídku vytipovaného bytu je důležitým krokem při hledání vhodného bydlení. Měli byste na ni být dobře připraveni a mít jasno v tom, co od bytu asi tak očekáváte. Například?

Příprava na prohlídku bytu není jen o vaší včasné fyzické přítomnosti, ale také o ujasnění vašich priorit a vašich možností. Jde třeba i o to, co jste nebo naopak nejste ochotni akceptovat přijde-li řeč na specifické požadavky majitele.

Nemá smysl otálet

Nějaké bydlení ve Zlíně určitě seženete. Možná to nebude zcela podle vašich představ, a navíc si třeba i připlatíte. I přesto však nemá smysl příliš otálet! Zdá se totiž, že aktuální růst nájemného zdaleka není u konce. Zájemců o činžovní byty přibývá a za pár měsíců může být vaše situace ještě o něco složitější. Ale kdo ví?